Hrvatski barjak
British Flag
 
 

Koncept časopisa

za militariju, vojnu povijest i maketarstvo

 • SIGNUM LAUDIS je art časopis na engleskom i hrvatskom jeziku, u nakladi UDRUGE SIGNUM LAUDIS
 • Izlaze 3 broja godišnje
 • Težište časopisa je na odorama, vojnoj osobnoj opremi i znakovlju, a časopis obrađuje i vojna odličja te vojne zastave
 • Bavi se također likovnom i povijesnom dimenzijom vojne tehnike, starim oružjem, temama iz vojne povijesti i maketarstvom
 • Časopis sadrži rubrike poput recenzije maketa, recenzije literature, novosti s polja militarije, vremeplov i razne reportaže 
 • Časopis je povijesno i zemljopisno neograničen, s težištem na "egzotici", odnosno nečemu novom i dosad neotkrivenom ili pomalo neobičnom
 • Namijenjen je proučavateljima militarije i vojne povijesti, bilo stručnjacima ili entuzijastima, povjesničarima, filmašima, kolekcionarima, maketarima i drugima
 • Opseg časopisa je 96 stranica u boji
 • Bogato ilustrirani tekstovi, popraćeni ilustracijama, zemljovidima i nacrtima, te mnoštvom izvornih povijesnih i drugih fotografija
 • Pojedina plovila, zrakoplovi ili vozila fotografski su obrađeni do detalja po tzv. maketarskom načelu "walk around"
 • Fotografijom i crtežom popraćene su sve faze izradbe maketa

 

Bez obzira na zemljopisnu i povijesnu neograničenost, budući da je časopis hrvatski, dakle i europski, dosta težimo tekstovima iz hrvatske, odnosno srednjoeuropske, mediteranske i jugoistočno europske i balkanske povijesti.

Težimo, dakle, temama o zemljama koje okružuju Hrvatsku i u sklopu kojih su Hrvati živjeli i ratovali.

Otvoreni smo i za promociju drugih naroda i zemalja, osobito onih europskih, pa stoga očekujemo i suradnju sa svjetskim autorima.

 • SIGNUM LAUDIS Ordens
  VOJNA MEDALJA ZA ZASLUGE
  (Militärverdienstmedaille) austrougarsko je odlikovanje koje je osnovao car Franjo Josip I. 1890. g., kao priznanje vojnim osobama koje su se isticale svojim radom u ratu ili miru.

SIGNVM LAVDIS
(u prijevodu s latinskog: znak pohvale ili znak priznanja)

 • Članci u broju bit će povezani bilo tematski, bilo zemljopisno.

Pojedine priloge, naizgled različite, povezivat će isti povijesni događaji, zemljopisna područja ili značajne povijesne osobe.

Budemo li donijeli prilog o nekom pilotu, zračnom asu, u istom broju pojavit će se i tekst o njegovu zrakoplovu,  tekst o bojenju i označavanju zrakoplova (uz pripadajuće kolor-profile i nacrte zrakoplova) i, svakako, povijesna priča o borbenom djelovanju zrakoplova. Uz to ćemo obraditi i maketu tog zrakoplova, a nuždan je i tekst o pilotskoj odori pilota o kojemu ćemo pisati.

Na isti način obradit ćemo prilog o određenom tenku ili oklopnom vozilu, njegovu razvoju i bitkama u kojima je sudjelovao, o njegovu bojenju i označavanju, te odore njegove posade. Povezivanjem različitih tema i povijesnih razdoblja zadovoljit ćemo i različite interese čitatelja.

Čitajući naš časopis, maketari, entuzijasti te proučavatelji militarije i povijesti trebali bi što manje tragati za dodatnim podacima.

 • Za jedan dio tekstova, bilo povijesnih ili onih koji obrađuju odore, oznake ili bojenje i označavanje tehnike, veže se pojedina maketa figure, zrakoplova ili vozila, odnosno plovila.

Cjelovitom likovnom i vizualnom dojmu sastavljene i obojene makete dajemo prednost nad cjepidlačenjem oko desetinke milimetra autentičnosti ili drugih tehničkih pojedinosti.

Makete će biti ukomponirane i prezentirane u sklopu diorama ili vinjeta, a rjeđe samostalno.

Signum laudis nije ponajprije maketarski časopis, ali je namijenjen i maketarima. Stoga ćemo objavljivati i priloge koji će obrađivati teme iz maketarskog zanata, tj. primjenu neke maketarske tehnike, poput bojenja, sastavljanja i dr.

 

 

Časopis ni u kojoj primisli nije militaristički, niti će podržavati tekstove toga tipa ili reklamirati oružje, osim ono namijenjeno kolekcionarima i entuzijastima!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gore